You are here:
Homepagina Pilotprojekte Netwerkruimte voor preventie van werkgerelateerde mentale aandoeningen (ISOSL)Netwerkruimte voor preventie van werkgerelateerde mentale aandoeningen (ISOSL)
Klinisch netwerk voor het werk - Focus op de professionalisering van de actoren (Intercommunale de soins spécialisés de Liège - Ulg)
De gezondheidsactoren op het werk worden geconfronteerd met nieuwe werkgerelateerde psychische aandoeningen. Ze getuigen van zeer complexe problemen waarvoor specifieke vaardigheden vereist zijn om ze aan te pakken.
Het doel van het project Klinisch netwerk voor het werk is om een specifieke klinische benadering van de aanpak van werkgerelateerde psychische aandoeningen te conceptualiseren door een referentiesysteem van vaardigheden en pedagogische hulpmiddelen te creëren voor de opleiding en professionalisering van de actoren op het terrein. Deze middelen bevorderen een actieve pedagogie waarin gezondheidszorgprofessionals en actoren van de onderneming samenkomen. Na de uitvoering van dit project zullen de bakens worden uitgezet om netwerkruimtes, multidisciplinaire referentiecentra, onderzoeks-, therapeutische en opleidingsruimtes voor gezondheidszorgprofessionals, actoren van de onderneming maar ook individuele werknemers te creëren.
Omdat het gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van zorg zal dit project een langdurige impact hebben op de prevalentie van werkgerelateerde psychische aandoeningen en zal het helpen om de kwaliteit van het leven op het werk en de inzetbaarheid van de werknemer gedurende zijn hele leven te handhaven.
Info: Anne Burlet – 0486 13 53 00 – a.burlet@isosl.be(link sends e-mail)
Transcriptie van "Netwerkruimte voor preventie van werkgerelateerde mentale aandoeningen (ISOSL)"
ISOSL De Intercommunale de Soins Spécialisés Liège stelt voor : de Werkkliniek.
Docteur Pierre Firket (Directeur van de Stress- en werkkliniek van het CITES-ziekenhuis)
We hebben hier in het CITES ziekenhuis een werkkliniek opgericht, met een speciaal doel.
Sids enkele jaren komen heel wat mensen naar ons toe met een nieuwe pathologie, een nieuwe aandoening.
Die heeft wellicht altijd al bestaan, laar e krijgen er nu veel vaker mee te maken.
Een aantal jaren geleden hebben we een werkkliniek geopend om beter te begrijpen waarom mensen zich niet goed voelen op het werk en waarom het zo moeilijk geworden is om op een aangenamer manier te werken.
Prof Isabelle Hansez (Afdeling HR valorisatie VALO-rh uLiège)
De werkkliniek is een netwerkproject waarmee we een specifieke klinische aanpak willen ontwikkelen om werkgerelateerde mentale aandoeningen te behandelen.
Op het vlak van burn-out, stress, interpersoonlijke spanningen op het werk, conflicten, hyperconflicten, pesterijen, ….
Het uiteindelijke doel van het project bestaat erin om de behandeling van gezondheidsproblemen op het werk, door gezondheidswerkers, artsen, psychologen te professionaliseren.
Om de aanpak van deze gezondheidswerker verder te professionaliseren, hebben we eerst een competentiekader opgesteld.
Welke vaardigheden heeft ene klinisch geneeskundige of iemand de mensen met werkgerelateerde gezondheidsproblemen behandelt nodig om deze mensen te helpen?
Op die vraag zochten we het antwoord.
We ontwikkelen pedagogische hulpmiddelen en opleidingen.
Daarnaast maken we werk van permanente vorming.
Het gaat dan veeleer om sessies waaraan mensen actief deelnemen en tijdens dewelke ze informatie uitwisselen om hun aanpak verder te professionaliseren.
Zo kunnen ze ervaringen uitwisselen en van anderen bijleren over de behandeling van hun patiënten.
Docteur Pierre Firket (Directeur van de Stress- en werkkliniek van het CITES-ziekenhuis)
Ik ben geneigd om te zeggen dat eigenlijk niet de mensen die we hier zien maar wel hun werk naar hier zou moeten komen.
Patiënten komen hier over hun werk vertellen en over de problemen die ze ondervinden in verband met hun werk.
Er is natuurlijk ze methode om zo een werkkliniek aan te pakken en die houdt in dat het individu op de eerste plaats komt.
Volgens ons moeten we eerst naar het individu kijken maar al gauw moeten we dit individu weer in zijn context plaatsen en doorgaans dus in de organisatorische context.
In het Storybook van dit project vind je meer informatie over achtergrond en context, doelstellingen en concrete resultaten.
In de zip file vind je verschillende instrumenten van en over het project zoals preventie-instrumenten, gebruikte methodologie, posters, flyers, …
Om de integratie van de verschillende acties ter versterking van de preventie van arbeidsgerelateerde mentale aandoeningen te stimuleren, is een "geïntegreerd preventiekader" ontwikkeld. De projectcoördinatoren werd gevraagd hun proefproject in dit kader te positioneren. U vindt dit document hieronder.