Goede praktijken

Pilootprojecten geïntegreerd preventiebeleid Burn-out
De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid werkt met diverse betrokken instellingen aan een geïntegreerd en gecoördineerd preventiebeleid inzake werkgerelateerde psychische aandoeningen, waaronder burn-out.
Voor een geïntegreerd beleid zijn op elk preventie- en interventieniveau acties en projecten nodig samen met transversale initiatieven. In samenspraak met stakeholders kwam reeds een actieplan tot stand met de verschillende (sub)doelstellingen op elk interventieniveau.
Bekijk de 'Pilootprojecten geïntegreerd preventiebeleid Burn-out'
Tools voor het welzijn van werknemers
De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft tools en publicaties ontwikkeld om je te helpen bij het uitstippelen van een preventiebeleid en het beheer van psychosociale risico's. Deze ‘best practices’ zijn gratis beschikbaar in het Nederlands en het Frans.
Een reeks nuttige tools om het welzijn van werknemers te onderhouden en te verbeteren vind je op de BeSWIC-website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Tools voor psychosociale risico's
Ben je eerder op zoek naar tools voor psychosociale risico's, bekijk dan de pagina's en tools in de rubriek ‘Psychosociale risico's (PSR's)’ van de BeSWIC-website.
De tools zijn onderverdeeld in 3 categorieën:
- Preventiebeleid: deze tools helpen bij het opzetten van een preventiebeleid voor psychosociale risico's dat deel uitmaakt van een globaal risicobeheerbeleid binnen de onderneming. Voorbeeld: de Gids voor de preventie van psychosociale risico's op het werk.
- Prediagnose: deze tools gebruik je om de aanwezigheid van psychosociale risico's in de onderneming op te sporen, het belang te beoordelen of meer specifieke risico's op te sporen. Voorbeeld: de Knipperlichten psychosociale risico's op het werk en de Vroegtijdige opsporingstools voor burn-out.
- Diagnose en interventie: zodra de risico's opgespoord zijn, helpen deze tools je om een doeltreffend en dynamisch beheer op te zetten en passende preventiemaatregelen te nemen. Voorbeeld: de SOBANE-strategie - Psychosociale aspecten.
Speciaal voor kmo's
Een tool voor psychosociaal welzijn bedoeld voor kmo's kan je downloaden op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Zie ook

Psychosociale risico's op het werk
Wat zijn psychosociale risico's op het werk?
Preventiebeleid en wettelijke verplichtingen
Psychosociale risico's: regelgevingBij wie kun je terecht?

Hulpverleners
Je hoeft een burn-out niet in je eentje te confronteren. Zowel op als buiten je werk zijn er hulpverleners die je kunnen helpen. Maar wie spreek je aan?
Opleidingen
Er bestaan opleidingen die je helpen om stress en burn-out op je werk efficiënt aan te pakken.