Werkhervatting: het re-integratietraject

De overheid heeft een speciale procedure ingesteld om arbeidsongeschikte werknemers aan te moedigen om terug aan het werk te gaan: het re-integratietraject.
Dit traject biedt werknemers die niet meer in staat zijn om hun vroegere werk uit te voeren, de mogelijkheid om een aangepaste job te vinden. De aanpassing kan tijdelijk of definitief zijn. Het is de bedoeling om de best mogelijke omstandigheden te scheppen voor je terugkeer naar werk.
Waarom zou je zo’n traject volgen?
Hoe langer je afwezig bent van je werk, hoe kleiner de kans dat je kan terugkeren bij dezelfde werkgever. Bij mensen die meer dan 3 maand afwezig zijn, daalt de kans op werkhervatting bij dezelfde werkgever naar 50%.
Misschien nog belangrijker: hoe langer je afwezig bent, hoe minder je oorspronkelijke gezondheidsprobleem een rol speelt. Bij een lange afwezigheid zijn het eerder psychosociale factoren, de werkomgeving en de arbeidsomstandigheden die belangrijker worden. Zo zijn je leeftijd, je collega's, de sociale steun die je krijgt, de fysieke of mentale belasting van je functie, het sociale klimaat in het bedrijf, het contact met de werkomgeving... bepalende factoren bij de werkhervatting.
Wie spreek je aan?
De (preventieadviseur-)arbeidsarts speelt een sleutelrol bij je werkhervatting: de dokter onderzoekt je gezondheidstoestand om te bepalen wat je wel en niet meer kan doen. Zoeken naar een werk aangepast aan je toestand gebeurt in overleg met jou, de arbeidsarts en je werkgever. Jullie bespreken samen of je een aangepaste versie van je vroegere taak opneemt, dan wel of jou een andere taak aangeboden wordt die geschikt voor je is.
Overleg met de arbeidsarts en de verschillende preventieadviseurs kan je werkhervatting vlotter laten verlopen.
Zie ook

Aanpassing van het werk in de onderneming
Hoe pas je het werk aan om de terugkeer van een werknemer te vergemakkelijken?
Spontane werkhervatting of terugkeer naar de werkloosheid
Na een periode van arbeidsongeschiktheid door burn-out kan je spontaan je werk hervatten of terugkeren naar de werkloosheid, zonder speciale regelingen. Hoe doe je dat?Bij wie kun je terecht?

Hulpverleners
Je hoeft een burn-out niet in je eentje te confronteren. Zowel op als buiten je werk zijn er hulpverleners die je kunnen helpen. Maar wie spreek je aan?
Opleidingen
Er bestaan opleidingen die je helpen om stress en burn-out op je werk efficiënt aan te pakken.