
Zorgpersoneel
Sommige beroepsgroepen worden nog harder getroffen door de gevolgen van de Covid-crisis dan anderen. Meer bepaald alle werknemers in direct contact met patiënten lopen zelf ook een groter risico. Dit kan een bijkomende bron van zorgen zijn.


Preventie van burn-out: gratis begeleidingstraject voor werknemers uit de ziekenhuis- en zorgsector
Sinds de COVID-19-uitbraak staat de zorgsector in de eerste lijn van de gezondheidscrisis. Dit bracht een overbelasting aan werk, stress en emoties met zich mee, wat het risico op burn-out aanzienlijk verhoogt. Daarom heeft Fedris uit een preventief oogpunt besloten om stappen te ondernemen om het pilootproject rond burn-out, dat werd opgestart in januari 2019, uit te breiden naar meerdere doelgroepen.

Gevolgen voor de geestelijke gezondheid en de psychosociale zorg
De COVID-19 crisis heeft een grote psychosociale impact op iedereen. Heel veel diensten hebben dan ook initiatieven genomen voor het aanbieden van psychosociale ondersteuning aan de bevolking en hulpverleners. Hieronder vindt u meer informatie om u te gidsen doorheen het psychosociale landschap.

Uitzonderlijke maatregelen RIZIV
Het RIZIV heeft uitzonderlijke maatregelen genomen inzake de verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen in functie van de noden op het terrein.
Het doel is om alle zorgverleners te ondersteunen in hun dagelijkse strijd tegen COVID-19, zodat ze nodige zorg op een veilige manier kunnen verstrekken, voor zichzelf en de burger. Daarnaast ondersteunen we ook de werking van de ziekenfondsen voor de burgers.
Uitzonderlijke maatregelen RIZIV
Bij wie kun je terecht?

Hulpverleners
Je hoeft een burn-out niet in je eentje te confronteren. Zowel op als buiten je werk zijn er hulpverleners die je kunnen helpen. Maar wie spreek je aan?
Opleidingen
Er bestaan opleidingen die je helpen om stress en burn-out op je werk efficiënt aan te pakken.